Romatizma hastalığı
ROMATİZMA NEDİR
Romatizma yunan kökenli bir kelimedir. Asıl adı rheumaolan romatizma, başta kemik ve eklem bölgelerinde meydana gelen acıyı ifade ederken kullanılır. Romatizmal hastalıklar kronik şekildedir yani hayat boyu sürekli devam edecektir ve Kilolu insanlarda acısı daha yoğun bir şekilde hissedilir. Yaş durumuna bakılırsa yaşlı genç fark etmeksizin her yaşta ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık olmakla birlikte cinsiyet kavramında incelenirse, kadınlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Genetik bir rahatsızlık değildir, ailede birinde varsa diğerinde olacak bir anlamı yoktur. Romatizma iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere iki grupta incelenir.
Kaslarda uyuşma, ağrı, güçsüzlük, sırt bölgesinde aynı şekilde ağrı hissetmek, deride sertlik hissetme, sürekli ateş hissetmek, solunum rahatsızlılıkları hissetmek, öksürük ve nefes darlığı gibi bunun dışında sindirim rahatsızlıkları, böbrek, kalp şikâyetleri gibi belirtileri bulunmaktadır.
ROMATİZMA ÇEŞİTLERİ
İltihabı olanlar: 3 grupta incelenir:
a)Mikropların eklem bölgesine yerleşmesiyle ortaya çıkan mikrobik romatizmalar: Stafilokok, streptokok ve tüberküloz basili gibi çeşitli mikroplar bu romatizmaya neden olur.
b)Bağışıklık sistemi rahatsızlığı sonucu gelişen mikropsuz iltihap: Bu tip iltihabın neden olduğu romatizmaların en önemlileri romatoid artrit (RA), ankilozan spondilit (AS) ve yaygın bağ doku iltihabı yapan hastalıklar (kollajen hastalıklar)'dır. Bu son grubun en iyi bilinen örneği de sistemik lupus eritematozus (SLE)'dur.
c)Diğer bir iltihap tipi de başta ürik asit olmak üzere diğer kristallerin eklemlerde ve çeşitli dokularda oturarak yaptığı tahriş sonucu ortaya çıkan iltihaptır. Gut ve yalancı gut hastalığında bu tip iltihap vardır.
Hiç yorum yok